Hoe maak je een troostkussen

Gepubliceerd op 17 december 2018 om 07:00

Begin 2016 ontwierp ik de troostkussen. Als tegenhanger van de zorgenvriendjes monster. Het was bedoeld voor de grotere kinderen of kinderen die niet zoveel met knuffels hadden. De eerste die ik maakte was voor Hayo, mijn neefje zijn verjaardag. Net zoals de zorgenvriendjes heeft de troostkussen een zakje achter een rits waarin briefjes met verdriet of zorgen bewaard kunnen worden. Door het sluiten van de rits heeft de troostkussen de zorgen als het waren opgegeten. Het is aangetoond dat kinderen hier veel baat bij hebben. Met deze blog laat ik stap voor stap zien hoe je eenvoudig zelf een troostkussen kan maken.


Ik maak mijn troostkussens van gerecycled textiel. Oude kleding zoals spijkerbroeken en t-shirt voor de mond. Het gezicht, dus de ogen is van vilt.

We beginnen met de mond. Het 'zorgenzakje'

Leg je rits onderste boven voor je.

Neem een lapje stof. Laat hem breder dan je rits dit kun je later bijknippen. De lengte kun je zelf bepalen. Maar ik hou het ongeveer op 15 cm. 

Vouw een naad van een cm en sla deze om hou de goede kant van de stof naar boven en spelt deze zoals op de foto op je rits.

Doe hetzelfde met de andere kant van de rits. (Zie foto) en naai beide kanten op de rits vast. Zodra je 3/4 bent, verplaats het voetje naar het midden zodat je er geen hinder van heb bij het naaien. Dit doe je door je naald in het werk te laten, je naaimachine voetje omhoog zodat de rits open kan als je een gewoon naaimachine voetje gebruikt. 

Nu kun je de voorzijde erop naaien. Keer de rits om zodat het voetje boven ligt. 'De kin' van dit kussen is ongeveer 12 cm. Maar het is maar net hoe groot je het kussen wilt maken. Hou ongeveer een verhouding 1/4 voor de onderkant en 3/4 voor de bovenkant.

Naai beide kanten op de rits vast. Let daarbij goed op dat je de voering (de mond) niet meenaait. Je kunt nu beginnen met het maken van het gezicht.

Je kunt twee losse oogballen, een grote een kleine doen of zoals bij deze uit een geheel. Naai met zwart de vilten hoe erop en let daarbij niet te nauwkeurig op de lijnen langs het oog. Het moet het effect krijgen dat het gezicht erop getekend is. 

Voor dit kussen is gekozen voor een bril. De pupillen zijn van knopen.  Ze hoeven niet percee perfect op de plek een beetje scheel is niet erg. 

Het kindje welke deze krijgt wilde er een snor op. Maar je kunt er ook hartjes of sterretjes aan toevoegen.

Nu kun je het zakje sluiten. Draai je werk om en spelt de onderkant vast.  De zijkant ligt iets binnen de buiten lijnen van het kussen. Knip het overtollige stof weg.

Nu kun je voor en achterkant op elkaar naaien. Laat een klein stukje open, zodat je het kunt keren.

Vul je kussen en naai het dicht. Nu is je kussen klaar.

Het kussen uit het voorbeeld is een memory troostkussen. Gemaakt voor de kleding van een overleden Beppe (oma).


Nog enkele voorbeelden:

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb geholpen. Veel plezier met het creëren van je eigen troostkussen.


«   »