diy veren van fimo

Gepubliceerd op 16 februari 2020 om 16:35

25 jaar geleden maakte ik al figuren van fimo klei (polymeer klei). Ik heb er heel lang niks meer mee gedaan. En al mijn gereedschap is inmiddels verdwenen bij een van de vele verhuizingen of opruimingen. Van de week kwam ik het weer tegen en toen begon het wel weer te kriebelen.  Want polymeer klei is veelzijdig te gebruiken. Je kunt er sieraden van maken, eigen gemaakte kralen, figuurtjes en beeldjes. In deze blog laat ik stap voor stap zien hoe je een veertje maakt. Welke je kunt dragen aan bijvoorbeeld een ketting of als sleutelhanger

 

Breek een stukje klei af van de kleur die je wilt gebruiken. Polymeer klei is vrij stug. Hou het even in een warme hand voor je het kneed. Dat scheelt je een tennisarm.

Kneed het goed door tot het flexibel is.

Maak een ovaal vorm van een paar millimeter tot een halve centimeter dik.

Snij met een boetseermes (of schilmes) de vorm van een veer uit.

Maak met een prikker of priem een gaatje waar straks het oogje door kan. En trek een lijn door het midden van je veer. 

Maak met het mes inkepingen aan weerszijde, zodat het oogt als een veer. Laat sommige los en plak andere met het uiteinde weer vast. Zo krijgt de veer mee leven.

Maak als laatst met een dunne prikker lijntjes vanuit het midden naar de zijkant, volg daarbij een beetje de contouren van de veer. Hou het dun, zo lijkt het echter.  Je kunt voor de afwisseling de onderkant een beetje draaien, dan is je veer niet helemaal plat. 

Als je tevreden bent, leg je het op bakpapier midden in de voorverwarmde oven (120-130 graden) voor zo'n 10-15 minuten. Laat het eerst afkoelen . Eenmaal afgekoeld is je werk zo hard als steen. Het is kleurvast en je kunt het eventueel aflakken.

Polymeer klei is giftig, dus pas om met gebruik bij kleine kinderen!

Nu nog een ringetje erdoor en je veertje is klaar.


«