Home » Voor de feestdagen » Versiering van Karton

Versiering van Karton

Gepubliceerd op 14 oktober 2019 om 11:34

Slingers en andere feestversiering kun je kopen in de winkel. Maar met wat karton, een scherp mesje, een snijblad en kleurplaten maak je zelf iets wat een ander niet heeft hangen. 

Het lijkt heel moeilijk, maar geloof me. Het enige wat je echt nodig heb is geduld en ruimte. Want het is wel een precisie werkje.

Hoe ga je te werk?

Eerst bedenk je wat je ongeveer wilt. Laten we beginnen bij een Halloween raamframe.. 

Kies een kleurplaat of silhouet. Deze vind je volop op Pinterest, voor eigenlijk zo'n beetje alle feesten. Wat belangrijk is voor een raamframe dat de omlijsting in verbinding staat met de afbeelding. Je zou ook voor los kunnen kiezen, maar dit maakt het geheel minder stevig. Print deze uit.

Dan bepaal je wat je silhouet gaat worden. (In het geval van het voorbeeld is dit makkelijk te laten zien. Alles wat wit is snij je weg. Het zwarte silhouet blijft samen met het frame over.)

Alles om je silhouet heen snij te voorzichtig weg.  Gebruik hiervoor een hobbymes of scalpel. Een Stanley mes kan wel, maar ik persoonlijk vind het niet zo fijn werken. Het karton dat je het best gebruikt is Engels karton wat je in grote vellen bij bv een Primera koopt of een hobbyzaak. Engels karton is stevig karton, maar makkelijk te verwerken. 

Zodra je je silhouet heb uitgesneden, kun je er voor kiezen om deze een extra effect te geven door er gekleurd vloei of vliegerpapier achter te plakken. Vloeipapier is vaak te koop bij bv de action, dit is lichtdoorlatend, maar scheurt gemakkelijk. Vliegerpapier is iets stugger en te koop bij de betere hobbyzaken. Voor het effect maakt het niet zoveel uit, beide is mooi.

Als je dit er achter heb geplakt kun je er een gaatje in prikken en er visdraad door rijgen of het met plakband op het raam bevestigen. Je zou het ook in of voor een windlicht kunnen plaatsen (in dit geval zou ik voor dunner karton kiezen, dit omdat het makkelijker buigt) of als lampion gebruiken met Sint Maarten. Of een van de andere feestdagen 

Sinterklaas slingers

De sinterklaas slingers zijn ook van engels karton gemaakt. Ik heb eerst een mal gemaakt en deze uitgesnede zo is elke letterslinger van dezelfde afmeting. Snij ze net zoals moet het raamframe voorzichtig uit Engels karton. Prik boven in 2 gaatjes en rijg zo je slingerwoord in elkaar tot een prachtige welkom slinger. Voor een uitgebreidere uitleg klik op de foto hieronder.

Voor deze blog is geen sprake van samenwerking met genoemde detailhandel. Alles is puur op informatieve basis.


«